De Bassectie van Drumfanfare Michaël bestaat op het moment maar liefst uit één vast lid en kan dus heel goed wat versterking gebruiken. Gelukkig speelt onze tambour-maître Ronald ook bas en versterkt bij concertoptredens de sectie. Omdat er zowel mars- als concertoptredens zijn worden er twee verschillende soorten instrumenten gebruikt. Marcherend wordt er gespeeld op een Sousafoon, dit instrument zorgt ervoor dat het geluid bij buitenoptredens niet direct omhoog wordt geblazen en dus hoorbaar blijft. Tijdens concertoptredens wordt de sousafoon ingeruild voor een bastuba, een instrument met een mooie wollige basklank die mooi mengt met de rest van het orkest. Bassen zijn het fundament van het orkest, in veel gevallen spelen de bassen maat en ritme in een muziekstuk maar ze kunnen ook nog wel eens lekker uitpakken in de wat meer symfonische werken. Er wordt vaak gezegd dat je de bassen pas hoort op het moment dat ze er niet bij zijn, en dat klopt eigenlijk wel.

Edwin